Pressmeddelande: Etnicitet fortsatt vanligaste orsak till diskriminering

Pressmeddelande 21 januari 2019

Etnicitet fortsatt vanligaste orsak till diskriminering

Arbetslivet är fortsatt det vanligaste området för diskriminering och etnicitet är för 14:e året i rad den vanligaste orsaken till diskriminering. Det konstaterar Diskrimineringsbyrån Humanitas i sin årliga rapport om diskriminering i Sörmland.

Diskrimineringsbyrån tar årligen emot ett 50-tal anmälningar om diskriminering. Sedan juni har byrån en juridiskt ansvarig på plats som på heltid arbetar med utredningar av inkommande anmälningar och vår kostnadsfria rådgivning.

 Diskrimineringsbyrån årliga rapport visar att arbetslivet fortfarande är det vanligaste samhällsområdet för diskriminering i Sörmland, följt av hälso- och sjukvården. Etnicitet fortsätter att vara den absolut vanligaste orsaken till diskriminering, precis som det varit sedan byrån startades 2005.

Rasism och etnisk diskriminering är ett stort samhällsproblem, och statistiken bekräftar att våra och andras antirasistiska satsningar fortsätter att vara högst aktuella. Samtidigt går det inte att blunda för att mörkertalet är stort, trots att lagstiftningen firar tio år i år så är det många som inte känner till sina rättigheter, säger Aso Shokrirezaghi, juridiskt ansvarig på Diskrimineringsbyrån Humanitas.

Det är dubbelt så många anmälningar för etnicitet som de två näst vanligaste grunderna som anmäls: funktionsnedsättning och kön. Det som sticker ut från tidigare år är ökningen av anmälningar kopplade till könsidentitet och könsuttryck. En trend som Aso Shokrirezaghi tror kommer fortsätta.

”Det är hemskt att människor utsätts för diskriminering, men jag väljer att se det som ett sundhetstecken att människor nu börjar anmäla. Vi vet att transpersoner är en särskilt utsatt grupp för diskriminering och vi vill ge dessa personer chans till upprättelse.”, säger Aso Shokrirezaghi

Diskrimineringsbyrån Humanitas erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning till den som upplever sig diskriminerad. Dessutom arbetar byrån förebyggande mot diskriminering genom återkommande utbildningsinsatser för arbetsgivare, skolor och föreningar.

Kontaktuppgifter:

Aso Shokrirezaghi, juridiskt ansvarig
aso@humanitas.se
072-212 23 25

Daniela Polhage, verksamhetsansvarig
daniela@humanitas.se